Activitats 2019-20

Les activitats d’aquest curs s’han seleccionat d’acord amb els interessos transmesos per les famílies en l’enquesta que es va realitzar a final de curs 2018-2019. Igualment, el tipus d’activitat i horari s’ha adequat al que recull l’enquesta. Els resultats de l’enquesta els podeu consultar al següent enllaç: Resultats de l’enquesta a famílies per programar les activitats de la comissió pedagògica.

Realitzades:

– Xerrada 10 claus per l’èxit acadèmic

El passat dimecres 25 de setembre l’Ana Isabel del Rio, pedagoga i formadora de famílies, va venir a la nostra escola per acompanyar-nos a reflexionar sobre elements a tenir presents per garantir el millor benestar per les nostres nenes i nens. Sí, la xerrada no anava de detallar quantes hores, ni quins horaris d’estudis garanteixen que treguin un 10 a mates, sinó va parlar de coses tan essencials com: tenir present uns hàbits d’alimentació saludables, un bon descans, promoure l’exercici físic diari, el foment de la lectura, el control sobre la sobreexposició a les pantalles… I la importància que les famílies que ens fem càrrec de la cura de les nenes i nens, cuidem els nostres nivells d’estrès per poder afrontar molt millor el repte de la criança.

L’Ana Isabel del Rio té un blog des del qual comparteix moltes de les seves reflexions: www.anaisabeldelrio.blogspot.com

Us deixem amb una de les seves entrades. Agafem aire i… PACIÈNCIA!!!! (tan valuosa en molts moments del dia amb aquesta canalla)

Los beneficios de la respiración consciente: www.anaisabeldelrio.blogspot.com/2012/02/los-beneficios-de-la-respiracion.html


– Xerrada Com acompanyar la sexualitat dels infants

El passat 30 d’octubre l’Anna Salvia, psicòloga experta en salut sexual i reproductiva, ens va donar algunes claus per reflexionar com acompanyem a les nostres filles i fills en la sexualitat.

De la seva trajectòria com a formadora s’ha adonat que moltes vegades les explicacions de les persones adultes (sigui família o professorat) arriben més tard del que caldria; quan tenen 11 – 12 anys i les persones adultes deixem de ser els seus referents i ho son el seu grup d’iguals, quan la internet o els mitjans de comunicació els han servit com a font (distorsionada) del que és la sexualitat…

La sexualitat forma part de nosaltres des de les primeres setmanes de gestació. Dintre de la panxa, a partir del moment que els òrgans sexuals es formen (setmana 12 o 13) s’ha vist que es poden tenir ereccions. És al voltant dels 5 anys, que l’entorn social i cultural influencia i condiciona la nostra vivència i concepció de la sexualitat.

Per no arribar tard per parlar de sexualitat i generar un bon canal de comunicació i confiança amb les nostres filles i fills, hem de parlar amb elles i ells des de ben petits. Cóm? És molt important que coneguin la seva “casa”. I a què es refereix?

  • Han de conèixer tots els noms de les parts genitals (ex. llavi superior, llavi inferior, úter…) i no utilitzar noms vulgars per referir-se.
  • Han de conèixer per a què serveix cada part (reproducció, plaer…)
  • Han de conèixer els fluids corporals.
  • I hem de parlar des de la diversitat sexual, perquè no sabem que escolliran les nostres filles i fills. Així els ajudem a tenir confiança i  acceptar-se.

També es va abordar els abusos sexuals. I ens va donar algunes eines per tal d’empoderar i prevenir en les nostres filles i fills. Recomana, que abans dels 8 anys no es parli de l’abús sexual, ni de persones dolentes que et poden fer mal. Però si, de clarificar amb les nostres filles i fills les “regles del joc”. Ens va donar 5 regles del joc molt senzilles:

  1. No et poden obligar a “jugar”
  2. No es posa cap cosa dintre de cap forat del cos.
  3. Les persones petites “juguen” amb les persones petites, les persones mitjanes “juguen” amb les persones mitjanes, i les persones grans “juguen” amb les persones grans.
  4. Una persona més gran que tu, no pot “jugar” amb tu. I ho sap. La culpa sempre serà de la persona gran.
  5. Si passa alguna cosa, digue-m’ho a mi. Jo soc la persona adulta, i la que tinc la responsabilitat.

Si voleu més informació, l’Anna Salvia té una pàgina web on comparteix les seves reflexions i informa dels tallers que fa arreu de Catalunya: www.viajealciclomenstrual.com

També ha publicat tres llibres de divulgació: “Viaje al ciclo menstrual”, “El tresor de Lilith” i “El baile de la vida en las mujeres”.


– Taller de Ioga en Família

La Verónica Cobos de Ioganens http://www.iogainens.com/ca/ va fer un taller molt divertit per famílies de l’escola. Durant una hora vam poder compartir un moment de complicitat i proximitat entre nenes, nens i famílies a través del ioga.

Aquí teniu algunes de les fotos d’aquell dia:


Programades:

– Xerrada sobre les Importància de l’Autoestima dels infants

Data programada 12 de desembre a les 18:00h. Enllaç de la inscripció de la xerrada.